SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA

HAI SEMUA, HARAP SUDI MENLAWATI BLOG SAYA YANG TIDAK SEBERAPA INI. TUJUAN BLOG SAYA INI DIADAKAN ADALAH KERANA MINAT YANG MENDALAM DALAM BIDANG MASAKAN TERUTAMANYA DALAM BIDANG BAKERY TERUTAMANYA DALAM MEMBUAT KEK, BISKUT, CUPCAKE DAN PUDING.

Monday 9 May 2011

APAM PISANG-YANG LEMBUT DAN GEBU

!DI BUKA UNTUK TEMPAHAN.MEMANG SEDAP!!!


BUAT UNTUK SARAPAN MURID-MURID TADIKA.SIAPA YANG MALAS NAK BUAT BOLEH TEMPAH,SIAPA YANG RAJIN BOLEH LA BUAT SENDIRI.

RESIPI APAM PISANG

2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 CAWAN GULA HALUS
4 BIJI TELUR
3/4 CAWAN MENTEGA (DICAIRKAN)/BOLEH JUGA GUNA MINYAK SAYURAN
1 SUDU TEH BAKING POWDER
1 SUDU TEH SODA BIKARBONAT
SECUBIT GARAM
1 SUDU TEH ESEN VANILLA
8 BIJI PISANG EMAS(DILECEK)

CARA:
1.TELUR+MENTEGA+GULA -DIPUKUL SEHINGGA SEBATI MASUKKAN ESEN VANILA DAN GARAM.
2.AYAK TEPUNG BERSAMA BAKING POWDER DAN SODA BIKARBONAT.
3. MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMPAI HABIS.
4. MASUKKAN PISANG YANG TELAH DILECEK,GAUL RATA
5. MASUKKAN DALAM ACUAN LOMPANG DAN KUKUS SELAMA 20 MINIT.

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment